Dah lama tidak menulis...tolonglah baca ;)

Assalamualaikum...
Wahhh,dah 5 bulan tak ,mengomel di sini....blog pun dah bersawang,silap2 Spiderman pun boleh hinggap...ok,tak lawak ye...
Sedar tak sedar,kita dah masuk 20 Ramadhan 1434Hijrah,dan sedar tak sedar juga kita dah di penghujung Julai...
Hari ni saya nak bercakap pasal bongkak, sombong, riak, takabbur dan sewaktu dengannya.
Penyakit ni sangatlah wujud di sekeliling kita seperti yang disenaraikan di bawah dan sy ambil yang "feymesss" je..
Situasi 1 : Anda tidaklah sepandai mana, tapi suka cakap berapi-api, pendapat org langsung taknak dengar~tu maknanya anda sombong nak mampus! Lebih keji lagi bila semua yanda rasa betul tu sebenarnya salah lepas tu taknak tanya, maka itu bodoh sombong! Sikap itu tak salah kalau memang anda hidup sorang2 kat dunia ni.
Situasi2 : Anda sebenarnya orang biasa-biasa sahaja, kadang2 sampai boleh dikategorikan hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tapi bila cakap taknak kalah. Bila cuma minum kopi di warung2, tapi di media sosial kata minum Starbuck. Bila cuma memakai barang2 Made in Thailand, tapi dikatanya branded yg dibeli di butik2. Bila tempat2 dalam Malaysia pun tKmampu nak melawat tapi plan bercuti nak oversea je. Paling malang sekali bila ko xde duit, tapi buat semua perkara di atas dengan meminjam duit orang! Ini memang bongkak tahap dewa.
Situasi 3: Anda sebenarnya tak berapa cukup ilmu agama, baru nak belajar ilmu agama, tapi cakap pasal agama mengalahkan wali Allah. Paling keji sekali bila anda yang tak berapa cukup ilmu ni sesuka hati menjatuhkan hukum ke atas sesuatu isu dan paling keji skali bila semua ilmu agama yg anda belajar tu semuanya dari internet, Facebook, Twitter, Blog tanpa langsung bertanya dan merujuk pada ahli2 agama.
Situasi 4 : Anda sememangnya bagus dalam semua perkara, bagus dalam buat kerja, membantu orang dan sebagainya. Tapi anda mahukan penghargaan, pujian yang kerap dan gemar mengungkit2. Penghargaan dan pujian itu adalah fitrah manusia dan ianya tidak salah kerana antara kebaikannya ialah boleh memotivasi diri. Yang menjadi salah ialah apabila anda mengungkit2 tidak dihargai dan dipuji, lepas tu mengungkit2 bila pemberian tu cuma sebesar kuman tapi nak diheboh bagaikan pemberian seluas lautan. Ini adalah riak namanya.
Saya rasa cukuplah 4 situasi sahaja, bukan apa, saya taknak lagi ramai orang terasa. Dan perlu diingatkan, tulisan saya tidak diniatkan kepada sesiapa, tidak ada kena mengena dengan orang yang sudah meninggal dunia, tapi ada kena mengena dengan yangmasih hidup.
Jadi,jangan cuma membaca dan renungkan sahaja. Berfikirlah. Berfikir sejenak kalau malas nak berfikir lama.
Sekian,wassalam.
Yang baik dari Allah, yang buruk dari says. :)
MizzShafa