Cerpen bertajuk "Seronok" untuk Fixi...

Hari tu, publisher kegemaran aku, Fixi buat pertandingan menulis cerpen...300 patah perkataan, bertajuk "Seronok"...konon2 nak mencuba nasib,aku pun hantarlah cerpen aku...tapi belum ada rezeki nak menang...apa2 pun aku seronok menulis. Manalah tau kalau2 aku rasa nak sambung cerpen tu jadi novel? Mungkin aku boleh hantar ke Fixi kot! Apa2 pun selamat membaca ;)


Aku makin sayang dan setiap detik aku asyik dan pasti mengingatinya, kerana secara serius aku sedang dilamun cinta yang sangat dahsyat.

Tidak ada seinci dan sebesar kuman pun waktu yang tak ada dirinya di fikiran ku. Tapi kawan baikku? Mereka langsung dan tidak akan bersetuju malah tidak akan merestui hubunganku dengan sang kekasih hati! Tenaglah Lolita, itu hak kau dan masa depan kau. Dan yang paling penting, mama dan papa akan berhenti membebel malah akan gembira dan bersujud syukur apabila anak tunggal perempuan mereka berkahwin juga akhirnya. Kau akan bergelar Puan Lolita kepada sang kekasih hati, Fahimi. Seronoknya! Sangat seronok perasaan itu, seronok dicintai dan disayangi dengan sepenuh hati oleh Fahimi, seronok bertukar status, seronok dapat memuaskan hati mama dan papa, tapi adakah aku seronok apabila memikirkan semua kawan-kawan baikku?

“Kau biar betul Lolita, serius ke dengan si Fahimi tu?” soal si Fairah. “Kau nampak aku main-main ke? Aku serius, dia pun dan paling penting, kami sangat seronok bersama. Malah dia ajak kahwin, minggu depan keluarga dia datang merisik, pendek kata masuk meminang teruslah! “ ujarku dengan penuh keseronokan.
“Tolonglah! Takkan kau tak tahu masa silam dia? Dia tu gay, kau tau tak? Kalau ya pun terdesak nak bersuami, takkanlah sampai buta mata hati kau tu! Lolita yang aku kenal sangat memilih! Apa dah jadi dengan kau ni?” Shalia mula meninggikan suara.

Hujah berhemahku: “sebenarnya,korang tu yang buta hati. Dia memang gay, dulu... Tapi dia berubah, bertaubat dan yang paling penting, dia nak aku membimbing dia. Korang tak tahu apa yg aku rasa, sangat seronok dan korang tak akan faham nikmat keseronokan membantu orang ke jalan yang benar!” Fairah dan Shalia terdiam, kerana seperti biasa aku petah berhujah. Ahhh! Biarlah mereka dengan pendapat mereka dan terus curiga. Apa yang aku tahu, aku sangat seronok menunggu hari-hari yang mendatang.

Hakcipta terpelihara: mizzshafa

No comments:

Post a Comment